Nieuw bedrijf beginnen, hoe doe je dat?

zorg voor een goede voorbereiding, het is een fantastische uitdaging!

 

Eigenlijk is het starten van een nieuw bedrijf helemaal niet zo moeilijk. Je schrijft je in bij de kamer van koophandel, regelt alle andere formaliteiten zoals bankrekening, briefpapier en visitekaartjes en afhankelijk van je business kun je in sommige gevallen vanuit huis beginnen.
 
Dit klinkt heel eenvoudig maar er wordt niet voor niets aangeraden om een goed ondernemersplan te schrijven. En laten wij eerlijks zijn: start niet zonder plan! De kans om te mislukken is dan levensgroot. Meestal bezorgt dat je een hoop kopzorgen en het is natuurlijk beter om dat soort zaken te voorkomen.
 
Met het schrijven van een plan moet je eigenlijk over alles nadenken. Je mag niets vergeten. Daarnaast is het belangrijk dat je eerlijk bent, vooral naar jezelf. Stel de zaken niet mooier voor dan ze in werkelijkheid zijn. Get real! Het is beter om de zaken in je plan op sommige punten aan de lage kant te houden. Een voorbeeld daarvan is omzetverwachting. Bereken je omzet zoals jij dat verwacht en neem daar 10% van. Wij zeggen niet dat je omzet 10% van je ingeschatte waarde zal zijn, nee wij stellen je de vraag: als je omzet 10% van je ingeschatte bedrag is, zou je er dan nog steeds voor gaan?

 

Sommige mensen starten zonder voorbereiding. Dat is gewoon niet verstandig. Je kunt beter een jaar extra de tijd nemen om je huiswerk goed te doen. Het business model canvas is een goed hulpmiddel en dat geeft je vrij snel inzicht. Maar dingen zoals marktonderzoek kost nogal wat tijd.
 
Vergeet niet dat er ook nog heel veel geleerd moet worden. Dat leren doe je de hard way, in de praktijk, als je eenmaal gestart bent. Dit leren neemt ook risico’s met zich mee en als je in je plan van een bepaalde route bent uitgegaan en dit blijkt in de praktijk niet te werken, wat ga je dan doen?
 
Bijvoorbeeld dat je erop rekent dat je van de WBSO subsidieregeling gebruik kunt maken, omdat je een nieuw product gaat ontwikkelen.  Die WBSO subsidie krijg je misschien wel, maar als jij in die periode jezelf geen loon uitkeert, dan kom je bedrogen uit. Je hebt dan de subsidie beschikking die je alleen kunt compenseren met je afdracht loonbelasting. Geen loon= geen loonbelasting. Foetsie subsidie.
 
Wil je geen onredelijke ondernemersrisico’s lopen, neem dan even contact met ons op. Wij kunnen je vast verder helpen.