Hoe vergroot jij de capaciteit van je bedrijf?

meer doen met minder: een fantastische uitdaging!

 

Het efficiënt inzetten van capaciteit is voor elk bedrijf een uitdaging. Het sleutelwoord hierin is efficiëntie en het is erg leerzaam om te bekijken hoe het komt dat sommige bedrijven daar beter in zijn dan anderen. Natuurlijk hangt  efficientie ook samen met wat voor soort bedrijf je hebt. Uiteindelijk is het altijd mogelijk om een efficiëntieslag te maken waardoor je meer tijd over hebt, of meer dingen in dezelfde tijd kunt doen. Wij bij IMPKT> zijn van het 80/20 principe, oftewel Pareto efficiency. Je kunt 80% van het werk in 20% van de tijd doen. Die laatste 20% kost dan uiteindelijk 80% van de tijd. Dit in ogenschouw genomen hebben wij ons het volgende afgevraagd: hoe belangrijk is die laatste 20%? In 20% van alle gevallen is dat heel belangrijk maar in 80% van alle gevallen helemaal niet. Kortom: in 20% van de tijd voer je 80% van het werk uit. Van de overige 20% (die je dus 80% van alle tijd gaat kosten) ga je nog maar 20% oppakken. Daarmee bespaar je dus weer 80%.

 

Even een rekenvoorbeeld:

  • een bepaalde activiteit kost 100 uur om deze 100% uit te voeren.
  • In 20 uur kun je 80% van de totale 100% uitvoeren.
  • Van de overige 80 uur die je nodig hebt om de laatste 20% dicht te lopen, pak je alleen de belangrijkste 20% op, dus een additionele inspanning van 16 uur

Kortom met een aanpak als deze kun je dus een goede kwaliteit werk leveren voor 36% van de tijd. Je hebt natuurlijk wel een goed vermogen nodig om te kunnen bepalen wanneer je op 80% zit en wat dan 20% is, maar alos je hiermee aan de slag gaat leer je dat vanzelf. Uiteindelijk geeft het wel rare situaties, immers je bent in staat om 2,5 keer meer te doen dan iemand dit niet met Pareto efficiency werkt.