Wat zijn belangrijke ondernemers vaardigheden?

wat heb je nodig om ondernemer te zijn

 

Veel mensen willen ondernemer zijn. Het idee van vrijheid, zelf kunnen bepalen hoe jij je werk wilt inrichten is voor vele een lang gekoesterde droom. Het is prachtig als je deze droom in vervulling kunt laten gaan.
 
Maar ondernemerschap vraagt naast de vakinhoudelijke kennis en ervaring van je vakgebied ook een aantal andere competenties. Wij nemen je even mee langs een aantal belangrijke vaardigheden van ondernemerschap.
 
Doorzettingsvermogen
Als ondernemer moet je kunnen doorzetten. Als alles niet lukt moet je toch de moed kunnen opbrengen om de situatie waar je in zit te veranderen. Er is immers niemand anders die het voor je doet. Jij bent de ondernemer: iedereen kijkt naar jou! Jij bent de leider. Dat moet je ook laten zien.
 
Creativiteit
Als ondernemer moet je tegenwoordig altijd bezig zijn met het vernieuwen van je bedrijf. Doe je dat niet dan verlies je vroeg of laat de wedstrijd. Innoveren, innoveren en innoveren. Veranderen en andere mogelijkheden zoeken om zo de concurrentie te baas te blijven.

x

Wees een alleskunner
Het is belangrijk dat jij je onderneming goed kent. Daarom is het erg handig als je alle handelingen binnen je bedrijf zelf al eens hebt uitgevoerd. Daardoor weet je precies waar het werk over gaat, wat goed loopt en waar optimalisatie mogelijk is.
 
Heb incasseringsvermogen
Je kunt ook enorm onderuitgaan. Als dat je gebeurt, zul je op moeten krabbelen, je balans weer moeten vinden en door moeten gaan. Weet dat het uiteindelijk altijd weer goed komt. Heb het vertrouwen dat je het kunt.
 
Leer luisteren
Het is belangrijk om te luisteren naar de mensen om je heen. Of dit nu medewerkers zijn of klanten, hun woord is veel waard. Het geeft je feedback op jezelf en op het bedrijf. Deze spiegels geven je stof tot nadenken.
 
Ga voor het doel, niet voor het geld
Geld verdienen is belangrijk maar zorg dat het niet je hoofddoel is. Je bent als ondernemer veel sterker als je de intrinsieke motivatie hebt om een bijdrage te leveren waar anderen (of de wereld) iets aan heeft.
 
Werk samen
Ondernemen kun je niet alleen. Vooral als jij je doelen wit halen is het belangrijk om met anderen samen te werken. Immers 2 of meer weten meer dan 1. Samenwerking maakt dat je de kan op succes vergroot.